Biljana Borzan kreće u potragu za prvim hrvatskim ‘Najdonatorima’

Biljana Borzan kreće u potragu za prvim hrvatskim ‘Najdonatorima’

Tvrtkama koje su se tijekom ove godine istaknule u doniranju hrane prvi će se puta u proljeće iduće godine dodijeliti priznanje – Najdonator. Kriterij za dodjelu nagrade temeljit će se na službenim podacima o financijskom poslovanju tvrtke za prethodnu godinu kao i o donacijama koje su tvrtke dužne prijavljivati prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane. ‘Najdonator’ će se dodijeliti u kategoriji velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara.

‘Priznanje će se dodijeliti tvrtkama koje su se istakle doniranjem hrane u 2017. godini. Svrha je inicijative nagraditi društveno odgovorno poslovanje tvrtki, jer neke svojim donacijama hrane pomažu tisućama korisnika socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja. Njihove akcije često prođu ispod radara, a mi smatramo da se za solidarnost treba odati priznanje’, najavila je prilikom predstavljanja inicijative ‘Najdonator’ europarlamentarka Biljana Borzan u Zagrebu.

Godišnju dodjelu priznanja pokrenula je zajedno s Mrežom hrane kako bi se nagradili istaknuti donatori hrane u Hrvatskoj koja prema procjenama, godišnje baci preko 400.000 tona hrane. Istovremeno se police socijalnih dućana i skladišta humanitarnih organizacija slabo pune, a čak 20 posto populacije je u riziku od siromaštva. Hrvatska Vlada je, podsjećaju iz Ureda ove eurozastupnice, 2015. doniranje oslobodila PDV-a te donijela pravilnik o doniranju, ali se količine donirane hrane nisu značajno povećale.

‘Za razliku od primjerice Francuske koja ima uređen sustav doniranja, u Hrvatskoj on počiva na humanitarnim organizacijama, volonterima te dobroj volji realnog sektora. Javnost često nije upoznata s društveno odgovornim poslovanjem donatora  i prst krivice za velike količine bačene hrane te prazne police socijalnih samoposluga često se upire u realni sektor, pogotovo trgovačke lance. Cilj naše inicijative je pokazati da postoje tvrtke koje se ističu po dobrom i u isto vrijeme upozoriti na nedostatke u sustavu doniranja u Hrvatskoj’, rekao je Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane.

Budući da su proizvodnja i trgovina hrane iznimno kompetitivni sektori, potencijal za primatelje takvog priznanja je velik. Titula ‘Najdonator’, objasnili su zajedničku inicijativu, će ukazivati građanima da se radi o tvrtkama koje se ističe društveno odgovornim poslovanjem i solidarnošću.

Prva je dodjela najavljena za iduće proljeće u Bruxellesu za kategorije velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekare. Kriteriji prema kojima će se ona dodjeljivati su službeni podaci o financijskom poslovanju tvrtke za prethodnu godinu kao i podaci o donacijama koje su tvrtke dužne prijavljivati prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane.

‘Korisne savjete i informacije smo dobili od dvije organizacije koje već provode slične projekte. Radi se o Bulgarian Donors Forum-u i Espiga D’Oro, ili Zlatni klas, koji dodjeljuje federacija španjolskih banaka hrane. Obje nagrade postoje već godinama i uspješno  promoviraju doniranje hrane’, dodala je Borzan.

U svrhu popularizacije teme doniranja hrane kod mladih, organizatori su pozvali sve zainteresirane mlade kreativce da na mail najdonator@doniranjehrane.org pošalju svoje ideje za izgled loga i nagrade. Poziv s dodatnim informacijama bit će objavljen da društvenim mrežama organizatora u narednim danima, a autor odabranog rada će biti nagrađen putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu.

Izvor & Autor: Tportal

Povezane objave

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.