Borzan i Mreža hrane predstavili inicijativu “Najdonator” – dodjelu priznanja istaknutim donatorima hrane

Zagreb 21.11.2017.

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan i koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov predstavili su na konferenciji za medije u Zagrebu inicijativu „Najdonator“ – godišnju dodjelu priznanja istaknutim donatorima hrane u Hrvatskoj. Predstavljanje inicijative je organizirano u povodu prvog obilježavanja Svjetskog dana siromašnih, 19. studenog.

„Priznanje će se dodijeliti tvrtkama koje su se istakle doniranjem hrane u 2017. godini. Svrha je inicijative nagraditi društveno odgovorno poslovanje tvrtki, jer neke od svojim donacijama hrane pomažu tisućama korisnika socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja. Njihove akcije često prođu ispod radara, a mi smatramo da se za solidarnost treba odati priznanje,“ najavila je europarlamentarka Borzan.

Prema procjenama, godišnje se u Hrvatskoj baci preko 400 tisuća tona hrane. U isto vrijeme, police socijalnih dućana i skladišta humanitarnih organizacija slabo se pune, a čak 20 posto populacije je u riziku od siromaštva. Vlada RH je 2015. doniranje oslobodila PDV-a i donijela pravilnik o doniranju, no količine donirane hrane se nisu značajno povećale.

“Za razliku od npr. Francuske koja ima uređen sustav doniranja, u Hrvatskoj on počiva na humanitarnim organizacijama, volonterima te dobroj volji realnog sektora. Javnost često nije upoznata s društveno odgovornim poslovanjem donatora  i prst krivice za velike količine bačene hrane te prazne police socijalnih samoposluga često se upire u realni sektor, pogotovo trgovačke lance. Cilj naše inicijative je pokazati da postoje tvrtke koje se ističu po dobrom i u isto vrijeme upozoriti na nedostatke u sustavu doniranja u Hrvatskoj,“ kazao je Grozdanov.

Budući da su proizvodnja i trgovina hrane iznimno kompetitivni sektori, potencijal za primatelje takvog priznanja je velik. Titula „Najdonator“ će ukazivati građanima da se radi o tvrtkama koje se ističe društveno odgovornim poslovanjem i solidarnošću.

Prva dodjela priznanja bit će organizirana na proljeće u Europskom parlamentu u Bruxellesu, i to u kategorijama velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara.  Kriteriji za dodjelu nagrade bit će transparentni i temeljeni na službenim podacima.  Osnova će biti podaci o financijskom poslovanju tvrtki za prethodnu godinu te podaci o donacijama koje su tvrtke dužne prijavljivati prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane.

„Korisne savjete i informacije smo dobili od dvije organizacije koje već provode slične projekte. Radi se o Bulgarian Donors Forum-u i Espiga D’Oro, ili Zlatni klas, koji dodjeljuje federacija španjolskih banaka hrane. Obje nagrade postoje već godinama i uspješno  promoviraju doniranje hrane,“ kazala je Borzan.

U svrhu popularizacije teme doniranja hrane kod mladih, organizatori su pozvali sve zainteresirane mlade kreativce da na mail najdonator@doniranjehrane.org pošalju svoje ideje za izgled loga i nagrade. Poziv s dodatnim informacijama bit će objavljen da društvenim mrežama organizatora u narednim danima, a autor odabranog rada će biti nagrađen putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu.

Izvor & Autor: Biljana Borzan

Povezane objave

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.