Borzan i Mreža hrane traže najvećeg humanitarca među tvrtkama

Borzan i Mreža hrane traže najvećeg humanitarca među tvrtkama

Prva dodjela priznanja bit će u Europskom parlamentu na proljeće, i to u kategorijama velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara

Tvrtkama koje su se u ovoj godini istaknule donacijama hrane najpotrebitijima iduće će se godine dodijeliti priznanja “Najdonator”. Inicijativu su predstavili izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan i koordinator Mreže hrane Zoran Grozdanov.

– Svrha je inicijative nagraditi društveno odgovorno poslovanje tvrtki. Neke svojim donacijama hrane pomažu tisućama korisnika socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja, ali njihove akcije često prođu ispod radara – kazala je europarlamentarka Borzan.

Godišnje se, prema procjenama, u Hrvatskoj baci više od 400 tisuća tona hrane. U isto vrijeme, police socijalnih dućana i skladišta humanitarnih organizacija slabo se pune, a čak 20% populacije je u riziku od siromaštva. Vlada RH je 2015. doniranje oslobodila PDV-a i donijela pravilnik o doniranju, no darovane količine nisu se znatnije povećale.

– Francuska, primjerice, ima uređen sustav doniranja. No u Hrvatskoj on počiva na humanitarnim organizacijama, volonterima te dobroj volji realnog sektora. Javnost često nije upoznata s društveno odgovornim poslovanjem donatora i prst krivnje za velike količine bačene hrane te prazne police socijalnih samoposluga često se upire u realni sektor, pogotovo trgovačke lance. Cilj naše inicijative je pokazati da postoje tvrtke koje se ističu po dobrom i u isto vrijeme upozoriti na nedostatke u sustavu doniranja u RH – istaknuo je Grozdanov.

Prva dodjela priznanja bit će na proljeće u Europskom parlamentu u Bruxellesu, i to u kategorijama velikih proizvođača i trgovaca hranom te pekara. Kriteriji za dodjelu nagrade bit će, kako se tvrdi, transparentni i temeljeni na službenim podacima o financijskom poslovanju tvrtki za prethodnu godinu te podacima o donacijama koje su tvrtke dužne prijavljivati prema Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane. Borzaničin su uzor Bulgarian Donors Forum i Espiga D’Oro ili Zlatni klas, koji dodjeljuje federacija španjolskih banaka hrane.

– Obje nagrade postoje već godinama i uspješno promoviraju doniranje hrane – kazala je Borzan. U svrhu popularizacije te teme kod mladih, organizatori pozivaju sve zainteresirane mlade kreativce da na mail najdonator@doniranjehrane.org pošalju svoje ideje za izgled loga i nagrade.

Izvor & Autor: Večernji List

Povezane objave

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.