DRUGA DODJELA “NAJDONATOR” 3. TRAVNJA U EUROPSKOM PARLAMENTU

20180522_143602-2-Copy

Nagrada “Najdonator“ hrvatskim tvrtkama koje su prijavile najviše donirane hrane dodijelit će se drugi put 3. travnja u Europskom parlamentu, a po podatcima Porezne uprave, budući da doniranje hrane u Hrvatskoj stagnira, potrebni su dodatni poticaji donatorima i potpora posrednicima kako bi se ono povećalo, izvijestila je u utorak hrvatska zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan.

U priopćenju za javnost iz njezina ureda u Osijeku ističe se kako je, po podatcima Porezne uprave, nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2018. godini iznosila 9,93 milijuna kuna. To je smanjenje u odnosu prema 2017., kad je prijavljeno 10,75 milijuna kuna, a napredak u odnosu prema 2016. godini, kad je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9,24 milijuna kuna.

Zaključak je da doniranje hrane u Hrvatskoj stagnira te da su potrebni dodatni poticaji donatorima i potpora posrednicima kako bi se ono povećalo, istaknula je Borzan, koja je i izvjestiteljica Europskog parlamenta za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane.

Podsjeća kako su “Mreža hrane Hrvatske” i ona prošle godine dodijelili prvo priznanje “Najdonator” tvrtkama “Konzum” i “Dukat”, koje su u kategorijama trgovaca i proizvođača hrane prijavile najviše donacija 2017. godine, te najavljuje kako će se druga dodjela “Najdonatora“ održati 3. travnja u Europskom parlamentu, kada će se objaviti tvrtke koje su prijavile najviše donacija 2018. godine.

“Nagrada ‘Najdonator’ namijenjena je tvrtkama koje su se pokazale društveno odgovornima, u situaciji u kojoj se tek osmišljava i izgrađuje sustav doniranja hrane. Tvrtke koje dobivaju priznanje pokazuju da se inicijativom donatora može pokrenuti lanac doniranja i pokazati odgovornost prema marginaliziranim članovima našega društva”, ističe Ivana Vretenar iz “Mreže hrane Hrvatske”.
Također poziva sve gospodarske subjekte da se pridruže kako bi kroz odgovorno poslovanje zajedno izgradili sustav potpore onima kojima je to zaista potrebno.

20.3.2019.

.

Povezane objave

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.