DUKAT I KONZUM DONIRALI NAJVIŠE HRANE U 2018. GODINI

Ivana-Džakula-Konzum-Ivana-Vretenar-Mreža-hrane-Biljana-Borzan-Elena-Wolsperger-Dolezil-Dukat-photo-by-ured-BB-thegem-blog-default

U salonu Europskog parlamenta u Bruxellesu održana je druga svečana dodjela priznanja „Najdonator“, koje se dodjeljuje hrvatskim tvrtkama koje su donirale najviše hrane u prošloj godini. Drugu godinu za redom kategoriji u proizvođača hrane nagrađen je Dukat d.d., kao i Konzum d.d. u kategoriji trgovaca.

– Čestitke Dukatu i Konzumu te njihovim radnicima što su drugu godinu za redom pokazali izvanrednu društvenu odgovornost. U zemlji u kojoj su police socijalnih dućana često prazne to može služiti kao primjer svima. Ovim priznanjem želimo pokazati da postoje tvrtke koje su humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke, izjavila je zastupnica europskih Socijalista i demokrata  Biljana Borzan koja je, uz Mrežu hrane, organizator inicijative.

Prema podacima Porezne uprave ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2018. godini iznosila je 9.936.882,09 kn. Radi se o smanjenju u odnosu na 2017. kada je prijavljeno 10.757.848  kuna, a  napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn.

– „Najdonator“ je nagrada koja je namijenjena tvrtkama koje su pokazale da zaista brinu o zajednici u kojoj posluju te da im je važno pružiti podršku upravo najranjivijima. Ovim putem pozivam i sve ostale poslovne subjekte koji još nisu, da se uključe u sustav doniranja hrane i kroz društveno odgovorno poslovanje iskažu svoju podršku i solidarnost s onima koji su u potrebi, izjavila je Ivana Vretenar iz Mreže hrane.

Predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule „Najdonator“ i službenog logotipa. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio mladić iz Vukovara Mirko Tivanovac. Organizatori su se također zahvalili Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca koji su pomogli u organizaciji projekta.

Dukat d.d. je u prošloj godini donirao hranu prodajne vrijednosti 2.535.421 kuna bez PDV-a.

– Sustavno doniranje proizvoda Dukat provodi od 2015. godine, od kada smo humanitarnim ustanovama širom Hrvatske donirali 900 tona proizvoda, ukupne vrijednosti 13 milijuna kuna. U 2018. godini donirali smo 192 tone proizvoda i time osigurali gotovo milijun mliječnih obroka za više od 40.000 socijalno ugroženih građana i djece. Osim toga, otvorili smo i dvije nove diskontne trgovine, u Zagrebu i Slavonskom Brodu, kako bismo naše proizvode učinili dostupnijima građanima slabijeg financijskog statusa, izjavila je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.

Konzum d.d. je, u 2018. donirao hrane prodajne vrijednosti 2.262.534 kuna.

– U 2018. godini Konzumov tim uložio je iznimne napore u doniranje hrane pred istekom roka trajanja udrugama diljem Hrvatske. S druge strane, nastavili smo i s unapređenjem internih procesa te optimizacijom postupaka naručivanja robe u prodavaonicama. Tako smo poboljšali proces upravljanja zalihama i znatno iskoračili prema krajnjem cilju – prvenstveno smanjiti količine hrane pred istekom roka trajanja, a potom je i donirati. Samo tako, kroz obje aktivnosti, možemo zaista dati doprinos u smanjenju bacanja hrane, kazala je Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške Konzuma.

22.5.2019.

.

Povezane objave

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.