GIMNAZIJALAC IZ VUKOVARA POBJEDNIK GRAFIČKOG NATJEČAJA ZA INICIJATIVU „NAJDONATOR“

vu-2

Mjesec dana prije prve dodjele nagrade „Najdonator“, priznanja koje će se dodijeliti tvrtkama koje su se istakle doniranjem hrane u prošloj godini, objavljeno je ime pobjednika natječaja za grafički identitet projekta. Radi se Mirku Tivanovcu, učeniku gimnazije u Vukovaru, čiji je dizajn loga i statue izabran kao najbolji među pedesetak pristiglih radova.

Nagradu, vaučer za posjet Europskom parlamentu u Bruxellesu, pobjedniku je uručila izvjestiteljica Europskog parlamenta za smanjenje bacanja i povećanje doniranja hrane Biljana Borzan, koja je, zajedno s Mrežom hrane, pokrenula inicijativu „Najdonator“.

„Vrlo me veseli razvijena svijest kod mladih o problemu prevelikog bacanja i nedostatnog doniranja hrane u Hrvatskoj. Na grafički natječaj se javio veliki broj učenika i studenata s predivnim rješenjima i bilo je vrlo teško odlučiti koji je među njima najbolji. Mirkov dizajn je izabran jer na vrlo efektan i jednostavan način spaja darivanje i hranu. Nadalje, nagrada ide u  Vukovar, grad čija je, često poluprazna, socijalna samoposluga simbol slabog funkcioniranja sustava doniranja hrane u Hrvatskoj,“ izjavila je Borzan.

Gimnazija Vukovar, koja je inače škola-ambasador Europskog parlamenta, vrlo je angažirana po pitanju projekata vezanih u sprečavanje bacanja hrane.

„Veselim se posjetu Bruxellesu i Europskom parlamentu i jedva čekam dan polaska! Kada me profesorica Vinković upoznala s natječajem i temom, odmah sam se odlučio angažirati jer sam svjestan da se previše iskoristive hrane  baca. U mojoj obitelji ne bacamo puno hrane, a i ono što se mora baciti ide u komposter,“ kazao je pobjednik natječaja, gimnazijalac Mirko Tivanovac.

Prema procjenama, godišnje se u Hrvatskoj baci preko 400 tisuća tona hrane. U isto vrijeme, police socijalnih dućana i skladišta humanitarnih organizacija slabo se pune, a preko 20 posto populacije je u riziku od siromaštva. Vlada RH je 2015. doniranje oslobodila PDV-a i donijela pravilnik o doniranju, no količine donirane hrane se nisu značajno povećale.

“Za razliku od npr. Francuske koja ima uređen sustav doniranja, u Hrvatskoj on počiva na humanitarnim organizacijama, volonterima te dobroj volji realnog sektora. Javnost često nije upoznata s društveno odgovornim poslovanjem donatora  i prst krivice za velike količine bačene hrane te prazne police socijalnih samoposluga često se upire u realni sektor, pogotovo trgovačke lance. Cilj naše inicijative je pokazati da postoje tvrtke koje se ističu po dobrom i u isto vrijeme upozoriti na nedostatke u sustavu doniranja u Hrvatskoj,“ istaknuo je Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane.

Prva godišnja dodjela priznanja „Najdonator“ održat će se 22. svibnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Nagradu će primiti tvrtke iz sektora velikih proizvođača i trgovaca hranom koje su prema kriterijima donirale najviše hrane u 2017. godini.

Bruxelles, 24.04.2018.

Izvor & Autor: Biljana Borzan

Povezane objave

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.