„NAJDONATOR“ – DUKAT I KONZUM DONIRALI NAJVIŠE HRANE U 2017. GODINI

najdonator-9

U salonu Europskog parlamenta u Bruxellesu održana je prva svečana dodjela priznanja „Najdonator“, koje se dodjeljuje hrvatskim tvrtkama koje su donirale najviše hrane u prošloj godini. U kategoriji proizvođača hrane nagrađen je Dukat d.d., dok je u kategoriji trgovaca nagrađen Konzum d.d.

– Osnovna ideja „Najdonatora„ je nagraditi tvrtke koje se ističu doniranjem hrane. Dok sam radila na izvještaju o smanjenju bacanja  hrane za Parlament, naišla sam na niz primjera dobre prakse iz zemalja EU. Jedan od načina za povećanje doniranja je svakako  podizanje marketinške privlačnosti donatora i doniranja. Zato ovom nagradom želimo pokazati da postoje tvrtke koje su humanitarno angažirane i želimo da građani znaju koje su to tvrtke, izjavila je europarlamentarka Biljana Borzan koja je, uz Mrežu hrane, organizator inicijative.

Prema podacima Porezne uprave ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2017. godini iznosila je 10.757.848  kn. Radi se o napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrijednost donirane hrane bila 9.244.233 kn.

– Nagrada „Najdonator“ je namijenjena tvrtkama koje su se pokazale društveno odgovornima. Jer doniranje hrane je upravo to – odgovornost prema najslabijima u društvu. Čestitamo Konzumu i Dukatu što su prepoznali doniranje hrane kao jednu od svojih aktivnosti. Nadamo se da će nagrada postati tradicionalna i da će već ove godine potaknuti kompetitivnost među donatorima ,izjavio je koordinator Mreže hrane, doc.dr.sc. Zoran Grozdanov

Predstavnici nagrađenih tvrtki su na godinu dana dobili pravo korištenja titule „Najdonator“ i službenog logotipa. Dobili su i statuu čiji je dizajn, kao i onaj logotipa, izabran na natječaju na kojem je pobijedio gimnazijalac iz Vukovara Mirko Tivanovac. Maturant je radi dodjele u Bruxellesu propustio norijadu, ali je za utjehu nagrađen novim laptopom. Organizatori su se također zahvalili Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj udruzi poslodavaca koji su pomogli u organizaciji projekta.

Dukat d.d. je u prošloj godini donirao hranu u vrijednosti 4.470.400 kuna bez PDV-a.

– Dukat je sustavno doniranje hrane pokrenuo početkom 2015. godine od kada je humanitarnim ustanovama isporučio više od 706 tona mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Gotovo 20 zaposlenika u četiri odjela svakodnevno nastoje osigurati i na vrijeme dostaviti hranu u više od 40 humanitarnih ustanova diljem zemlje, čiji je broj danas trostruko veći nego 2015. godine,  što svjedoči o teškom i rastućem socijalnom problemu u državi te nužnosti da se u njegovo rješavanje uključe nacionalne i lokalne institucije, ali i realni sektor, kazala je Elena Wolsperger Dolezil, direktorica Korporativnih komunikacija Dukata.

Konzum d.d. je, u 2017. donirao hrane u vrijednosti 3.178.000 kuna.

– Konzumovi rezultati u području doniranja hrane proizlaze iz zajedničkog rada naših brojnih zaposlenika posvećenih tome da se hrana pred istekom roka trajanja maksimalno iskoristi i usmjeri prema potrebitima. Suradnja s udrugama u cijeloj Hrvatskoj od ključne nam je važnosti za cjelokupan proces. Zahvalni smo što su nas prepoznali kao pouzdanog partnera i što zajedno doprinosimo poboljšanju uvjeta života njihovih korisnika, izjavila je Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške u Konzumu.

Bruxelles, 22.5.2018.

Povezane objave

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.